Mezunumuz Tuğba Ay ile Söyleşi Yaptık.

Ad Soyad

Tuğba Ay


Bölüm

Bilgisayar Mühendisliği


Mezuniyet yılı

2017 yılı mezunuyum.


Nerede çalışıyorsun, hangi birim?

Şu anda Kafein Teknoloji bünyesinde Java Developer olarak görev alıyorum.


İş ararken yaşadığın zorluklar nelerdir?

Piyasada kullanılan alanlar üzerine yeterli temel bilgi aldık ancak özel alanlarla ilgili bilgimin yeterli olmaması beni çok zorladı. Üniversite eğitimimizde Java tabanlı nesneye dayalı programlama, veritabanı yönetimi üzerine teori ve pratik bir eğitim aldık fakat bu eğitimin devamında web teknolojileri üzerine çalışmamak beni geri plana attı.


Aldığın eğitimin ne gibi faydası oldu?

Mezun olduğumdan beri çalışmalarımın çoğunu Java Backend teknolojileri üzerine yaptım. Burada da bana eğitimimin artı bir katkısı oldu. Algoritmayı iyi kurabildikten sonra diğer teknolojilerin entegrasyonunda çok büyük zorluklar yaşamıyorsunuz. Özellikle önemsiz görülen o üniversitedeki program kurulumlarının dahi sizi ne kadar ön planda tuttuğunu piyasada daha iyi anlıyorsunuz. Bize üniversitede format atmayı dahi pratiğini yaparak gösterdiler.

 

Diğer üniversite mezunlarıyla konuştuğunda, aldığın eğitimde ne gibi farklılıklar görüyorsun?

Farklı üniversitelerdeki bilgisayar mühendisi arkadaşlarımın bizim sahip olmadığımız genel olarak ortak bir problemi vardı: “Teorik derslerin, pratik uygulaması.” Bu FSMVÜ’de fazlasıyla mevcut. Teknik derslerin çoğunun iki saatlik uygulaması bulunmakta ve bu uygulama saatleri oldukça verimli işleniyor. Her dersin mutlaka en az bir projesi kesinlikle yapılıyor. Bu da sizin zaman planlaması, risk yönetimi, zorlukların altından bireysel olarak kalkmak gibi özelliklerinizi geliştirmenizi sağlıyor.

 


FSMVÜ bilgisayar mühendisliği tercih edecek öğrencilere tavsiyelerin nelerdir?

Öncelikle gerçekten neden bilgisayar mühendisliği diye sorsunlar kendilerine. Buna eğer ki sadece geleceğin mesleği ya da kalitesi var gibi cevaplar veriyorlarsa bir kez daha düşünsünler derim. Bu mesleğin sevilmeden yapılabileceğini düşünmüyorum. Yetkinlik ve kişisel zevk ile bu yolda daha keyifli zamanlar geçirebilirler. Bu yola girdikten sonra birçok zorluk karşılarına çıkacak ama her zaman nasıl sorunlar bittiyse bunlar da bitecek. Çok çalışma ile her zorluk aşılacaktır. Bölüm tercihi konusunda karar vermişlerse FSMVÜ konusunda bir şüpheye düşlemesinler, bilgisayar mühendisliği açısından en iyi eğitimlerden biri burada.