Mühendislik Öğrencilerinden Akıllı Projeler Sergisi

16 Mayıs 2018

Mühendislik Fakültesi öğrencileri akıllı teknolojiler kullandıkları projelerini Haliç’te sergiledi.

Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü “2017-2018 Öğretim Yılı Lisans Bitirme Proje Sunumları ve Lisans Dersleri Proje Sergisi”, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman’ın katılımıyla Haliç Yerleşkesi D Blok’ta açıldı.

Akıllı fabrika yönetimi, akılı evler, çok kullanıcılı oyun programlama, üç boyutlu yazıcılar gibi 60 ayrı projenin sunulduğu sergide, öğrenciler projelerini ziyaretçilere anlattı.  

Projelerden birkaçı:

Görme engelliler için Beacon Tabanlı Toplu Taşıma Yönlendirme Sistemi

Projede iç mekân yönlendirme ve konum belirleme teknolojileri kullanılarak görme engelli bireylerin duraklara ulaşımı ve toplu taşıma araçlarına binmelerini kolaylaştıran bir mobil yazılım geliştirmek amaçlandı.

Öncelikle durakların harita konumları ve otobüslerin güzergâhları sisteme giriliyor. Görme engelli kişi evden çıkarken gitmek istediği durağı söylüyor. Sistem sesli yönlendirme ile durağın uzaklığını belirtiyor. Durağa gelince de sesli uyarı veriyor. Kişinin gitmek istediği güzergâhtaki duraklara giden bir otobüs gelirse uyarı veriliyor.  Kişinin otobüsün kapısını bulması için yine sesli yönlendirme yapılıyor.

EOG göz sinyalleri kullanılarak kamera yönünün değiştirilmesi (Furkan Eren)

EOG sinyallerinin mikroişlemci sistemleri için uygun hale getirilerek, işlemci tarafından anlamlandırılması sonucu, kameranın bağlı olduğu hareketli platformun yönünün kontrolünün sağlanması amaçlandı. Geliştirilen sistem yardımı ile kullanıcı gözünü hangi yöne çevirirse kamera platformu o yönde hareket ediyor.

Tweetlerin 4 temel duyguya göre sınıflandırılması (Emrah Tema)

Projede, mutluluk, öfke, üzüntü ve korku olmak üzere 4 temel duygu sınıfı üzerinde duruldu. Toplanan tweetler doğal dil işleme sürecinin ardından makine öğrenmesi algoritmaları ile sınıflandırıldı. Farklı algoritmaların performans değerlendirmesi verildi.

Okul tanıtımı chatbot uygulaması (Ebrar Şahin)

Projede, önceden belirlenen soru cevaplar doğrultusunda kullanıcının sorduğu soruya en uygun cevabı veren bir chatbot oluşturuldu. Uygulama alanı olarak üniversitenin tanıtımı seçildi. Buna göre kullanıcının üniversiteyle ilgili soruları otomatik olarak cevaplandırılıyor.