13-14 Nisan 2019
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen WEEKENG 2019 “Haftasonu Teknoloji Zirvesi”, teknoloji dünyasının profesyonelleri ile teknoloji sevenleri 13-14 Nisan’da Haliç Yerleşkesi’nde buluşturdu.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yeni Nesil ARGE Kulübü, Bilişim Teknolojileri Kulübü ve IEEE Öğrenci Kulübü tarafından bu yıl ilki düzenlenen WEEKENG 2019 “Haftasonu Teknoloji Zirvesi”nde yapay zeka, endüstri 4.0, 5G haberleşme, blok zincir, otonom veritabanı, 3D organ modelleme, moleküler görüntüleme gibi hayatın her alanında etkili olan dijital dönüşüm unsurları, teknoloji dünyasının yöneticileri ve bilim insanları tarafından farklı yönleriyle ele alındı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun da katıldığı Zirve’de, Türkiye’nin mobil iletişimde 5G’ye geçiş süreci ve cep telefonu teknolojilerine dair önemli bilgiler paylaşıldı.
Zirve öncesi açılış konuşmalarında kürsüye çıkan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Z. Hakan Akpolat, Zirve’nin, dijital teknolojilere ilgi duyan üniversite gençleri için çok önemli ve değerli olduğunu belirterek, düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkürlerini sundu.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Yılmaz, üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve endüstriyi destekleme gibi temel fonksiyonlarının yanında sürdürülebilirlik ve kültürel kodların korunması gibi alanlarda da taşıyıcı olması gerektiğinin altını çizerek, bu misyonla eğitimini sürdüren özellikle mühendislik fakültesi öğrencilerinin dijital dünyada üretici konumunda olması gerektiğini ifade etti.
“Gelecekte pişman olacağınız dijital izler bırakmayın”
Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. A. Yılmaz Çamurcu ise iletişim teknolojileri alanındaki risklere dikkati çekerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
Dijital izlerin ileride pişmanlığa sebep olabileceğine değinen Prof. Dr. Çamurcu, “Gelecekte pişman olacağınız dijital izler bırakmayın. Nedir bu izler? İnternet ortamında paylaştığınız her türlü yazı ya da resim. Gelecekte insanlar bu izlerden duydukları pişmanlık nedeniyle soyadlarını değiştirecek, deniyor. Öte yandan sizler ‘siber gençler’siniz. Sizden beklentim: ‘Biz siber genciz ama kimseyi incitmeyiz.’ cümlesini benimsemeniz.” diye konuştu.
Türkiye 2020’de eSIM’e geçecek
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, 5G haberleşme ve elektronik SIM üzerinde durduğu konuşmasında 2020’de Türkiye’de eSIM’lerin kullanılacağını belirterek, “BTK olarak eSIM’ler konusunda çalışmalarımızı hızlandırdık. Operatörlerimiz önümüzdeki yıl şubat ayında eSIM kullanımıyla ilgili düzenlemeyi tamamlamış olacak. Böylece eSIM teknolojisi 2020’den itibaren Türkiye’de kullanılabilir hale gelecek. Böylece fiziksel olarak SIM kart değişikliği yapmadan, eSIM üzerine profil yükleyerek operatör değişikliği yapılabilecek.” dedi.
2020 yılında 5G teknolojisinin öne çıkacağını, 5G ile veri hızının artıp enerji tüketiminde tasarruf sağlanacağını kaydeden Karagözoğlu, “2020’de 5G’ye geçen ilk ülkelerden biri olma hedefimiz var. Bu hedef için şu anda 5G vadisinde testlerimiz devam ediyor. Bunları firmalarımıza açtık, start-uplarımızı açtık ve burada artık 5G’yi deneyimleyip, ürün üretebilecek altyapıları oluşturuyoruz.” diye konuştu.
Konuşmasının sonunda, kendi teknolojisini üreten ülkelerinin başka ülkelere bağımlı olmayacağı vurgusunu yapan Karagözoğlu, bu ülkelerin hem ekonomisine büyük katkı sağlayacağını hem de teknolojik bağımsızlık elde edeceğini dile getirerek, teknoloji üretebilen donanımlı insanların artması gerektiğini ifade etti.
Dijital dünyanın en önemli unsurları bu Zirve’de
Zirve’nin ilk gününde dünyanın ve Türkiye’nin bilişim teknolojilerinde geldiği nokta ve gelecek vizyonu, 5G haberleşme, blok zincir, yapay zekâ ve otonom veri tabanları üzerine son bilgiler, yeni nesil web teknolojileri ve tasarım trendleri ele alınırken; ikinci gün ise sağlık sektöründeki dijital dönüşüm konuşuldu. Medikal sektörde ARGE’nin önemi, sağlıkta kullanılan robotlar ve yapay zeka, 3D organ modelleme başlıklarında alanın uzmanları bilgi verdi.